Koski Tl toukokuisena lauantaina 2017

Koski Tl eli Tl. Koski on Varsinais-Suomessa sijaitseva noin 2400 asukkaan kunta. Kunnan nimessä oleva kirjainyhdistelmä Tl viittaa Turun ja Porin lääniin erotuksena Hämeen läänin Koski-nimisestä kunnasta. Mielenkiintoista on, että kunnan nimessä on päätetty säilytettää Turun ja Porin lääniin viittaava kirjainyhdistelmä Tl, vaikka Hämeen läänin Koski eli Koski Hl vaihtoi nimensä Hämeenkoskeksi jo vuonna 1995 ja Turun ja Porin lääni lakkasi olemasta oma lääninsä vuonna 1997. Läänit ylipäätään on sittemmin lakkautettu.

Koski Tl sijaitsee Turusta Hämeenlinnaan vievän valtatie 10:n eli kymppitien varrella. Turkuun on Koskelta matkaa noin 60 kilometriä ja Hämeenlinnaan 90 kilometriä. Maisemiensa puolesta Koskella voi monin paikoin kuvitella olevansa Pohjanmaan lakeuksilla. Sen verran paljon erittäin tasaisia, laajoja peltoaukeita paikasta löytyy.

Olen käynyt Koskella aikaisemmin kerran. Poikkesimme Kosken keskustaan kesällä kolmisen vuotta sitten matkalla Turkuun. Tuosta käynnistä minulle oli päällimmäisenä jäänyt mieleen kaunis punainen kellotapuli ja sen vieressä sijaitseva punaisessa rakennuksessa oleva kesäkahvila, joka sattui tuolloin olemaan auki.

Kun saapuu Kosken keskustaan Hämeenlinnasta päin ja kääntyy kymppitieltä ensimmäisestä Kosken keskustaan vievästä tienhaarasta, matkaa keskustaan on muutama kilometri. Keskusta-alueelle saavuttaessa huomio kiinnittyy ensimmäisenä kauniiseen punaiseen kellotapuliin, jonka myös edelliseltä käynniltäni hyvin muistin.

Vuonna 1777 rakennettu kellotapuli Paimionjoen yli menevältä sillalta kuvattuna.
Kellotapuli ja Museokahvila kahviaitta.

Kellotapulin vieressä sijaitseva Museokahvila kahviaitta on alun perin vuonna 1818 rakennettu lainamakasiini. Kesäkahvilana lainamakasiini on toiminut ensimmäisen kerran kesällä 1973. Kahviaitta on avoinna pääasiassa kesäsunnuntaisin.

Kosken kirkko on aikaisemmin sijainnut kellotapulin ja hautausmaan vieressä. Paikalla on ollut kaikkiaan neljä eri kirkkorakennusta, joista viimeinen oli rakennettu vuonna 1847. Nykyinen kirkko valmistui muutaman sadan metrin päähän vuonna 1935. Vanha kirkko purettiin pari vuotta myöhemmin, mutta kaunis kellotapuli jätettiin kaikeksi onneksi paikalleen.

Kosken vuonna 1935 valmistunut kivikirkko.

Myös nykyinen kirkko sijaitsee aivan keskustan läpi kulkevan Hämeentien tuntumassa, mutta edessä on sen verran paljon puita, etten viime käynnilläni muista huomanneeni koko kirkkoa.

Kosken keskustassa virtaa Paimionjoki, ja joen rannalta löytyy viihtyisä ulkoilualue Myllyranta. Myllyrantaan käännytään heti keskustaan tultaessa Paimionjoen ylittävän sillan jälkeen.

Paimionjoki Myllyrannan kohdalla.
Myllyrannassa on – kuten nimestäkin voi päätellä – toiminut aikoinaan mylly.
Paimionjoen kivikkoa.
Näkymä Myllyrannasta kellotapulille päin.
Myllyrannan nuotiopaikka.
Myllyrannan luontopolku.

Myllyrannasta alkaa noin 700 metriä pitkä luontopolku, joka kulkee jonkin matkaa joen vartta tällaista puista siltaa pitkin ja nousee sitten pienen metsikön läpi ja päättyy kellotapulin kulmalle. Nyt luontopolkua ei kuitenkaan ollut ilmeisesti vähään aikaan raivattu, koskapa emme varmuudella tienneet, mistä sen kuuluisi mennä. Viehättävä paikka joka tapauksessa. Myllyrannasta voi lukea lisää Reppuretkiä-blogista.

Kellotapulin ja hautausmaan vierestä löytyy Yrjö Liipolan taidemuseo.

Yrjö Liipolan taidemuseo.

Liipola oli Koskelta kotoisin oleva kuvanveistäjä, joka 1950-luvulla lahjoitti kaikki veistoksensa Kosken kunnalle. Veistoksia säilytettiin aluksi kellotapulin vieressä olevassa lainamakasiinissa eli nykyisessä Museokahvila kahviaitassa. Taideteokset siirrettiin taidemuseoon sen valmistuttua vuonna 1970. Yrjö Liipolan taidemuseosta voi lukea enemmän Matkalla kotimaassa -blogista. Blogista voi lukea myös kahdesta muusta Kosken museosta eli Hyhkön kotimuseosta sekä entisessä kestikievarissa sijaitsevasta Ojalan kotimuseosta.

Kosken keskusta oli toukokuisena lauantaipäivänä hiljainen. Päivä sattui olemaan melko viileä, eikä torin vieressä sijaitsevassa leikkipuistossakaan ollut meidän seuruettamme lukuun ottamatta ketään. Myöskään torin laidalla oleva jäätelökioski ei ollut vielä auki.

Näkymä Hämeentieltä torille ja leikkipuistolle päin.

Kirkko sijaitsee aivan leikkipuiston takana, mutta kuten jo mainitsin, sitä on edessä kasvavien puiden vuoksi vaikea tieltä käsin huomata.

K-marketin, samassa rakennuksessa sijaitsevan ravintola Kosken Tähden ja viereisen Salen edustalla oli jonkin verran liikennettä. Myös muutaman sadan metrin päässä sijaitsevan SEO:n edustalla oli muutama auto ja kahvilassa istui jokunen asiakas.

K-market ja pitseriatyyppinen ravintola Kosken Tähti.
K-market ja Sale torilta päin kuvattuna.
Hämeentien ja Koskentien kulmauksessa sijaitseva SEO.
Näkymä SEO:n edustalta Hämeentietä pitkin.
Historiallinen Hämeen Härkätie kulkee Kosken keskustan läpi.

Keskeisellä paikalla keskellä kylää sijaitsee ravintola Kestikara, josta saa sekä lounasta että a la carte -aterioita.

Ravintola Kestikara.

Olimme paikalla lauantaipäivänä, ja paikka oli aukeamassa vasta klo 18, joten emme päässeet kurkistamaan sisälle. Illalla oli luvassa mielenkiintoista ohjelmaa.

Ravintola Kestikarassa oli illalla luvassa sekä livemusiikkia että burleskia.

Kestikaran ja SEO:n kahvilan lisäksi Koskella saa ruokaa myös kirjaston vieressä sijaitsevasta Tanjan Herkkunurkasta, josta saa lounasta maanantaista perjantaihin.

Juhlapalvelu Tanja Leino / Tanjan Herkkunurkka kirjaston vieressä.
Liikekeskus, jossa sijaitsevat mm. kirjasto, apteekki ja Tanjan Herkkunurkka.

Huomasin suureksi harmikseni vasta jälkikäteen, että en nähnytkään käynnilläni kaikkea Kosken keskustan ravintolatarjontaa, vaan yksi paikka jäi minulta huomaamatta. Se puuttuu myöskin Kosken kunnan sivujen Kahvilat ja ravintolat -osiosta. Paikka on Kasperintiellä sijaitseva Koskipubi, joka ei näy keskustan läpi kulkevalle Hämeentielle, vaikkei siitä kaukana olekaan. Satuin huomaamaan, että rakennus, jossa Koskipubi sijaitsee, on parhaillaan myynnissä. Koskipubi näyttää sisustukseltaan hyvin perinteiseltä baarilta; juuri sellaiselta, mitä sana baari vielä 1980-luvulla tavallisimmin tarkoitti. Harmillista, että paikka jäi nyt näkemättä.

Keskellä kylää sijaitsee suurikokoinen rakennus, jonka oletin kauempaa kunnantaloksi, mutta joka osoittautuikin olevan Kosken Osuuspankki.

Kosken Osuuspankki.

Iloinen yllätys Kosken keskustassa oli se, että laatikkomaisia, rumia liikerakennuksia, joita Suomeen erityisesti 1960- ja 1970-luvuilla rakennettiin, ei täällä juurikaan näy. Vuonna 2009 otetusta Google Maps -kuvasta näkyy kuitenkin, että tontilla, jolla Osuuspankki nyt sijaitsee, on vielä vuonna 2009 tuollainen rakennus seissyt.

Pari huonokuntoisen ja hylätyn näköistä liikerakennusta paikasta kyllä löytyy.

Vanha liikerakennus Kosken keskustassa.

Kun SEO:n kohdalta käännytään Koskentielle Valtatie 10:lle päin, tien varressa tulee pian vastaan hauska näkymä, joka ainakin meidän seurueemme pienimpiä kovasti kiinnosti, nimittäin Kosken Autokeskuksen pihalla korkeuksissa oleva rekan nuppi.

Kosken Autokeskus Oy.

Kun Koskentietä jatketaan Valtatie 10:n ylittämisen jälkeen vielä muutaman kilometrin verran, tullaan Huovintielle, jonka varresta löytyy sekä taiteilija Johanna Oraksen ateljee että Hevonlinnan ulkoilukeskus.

Ateljee Johanna Oras ja Hevonlinnan ulkoilukeskus sijaitsevat Huovintien varrella.
Hevonlinnan ulkoilukeskuksen portti.

Hevonlinnan ulkoilukeskukseen on Kosken keskustasta matkaa kymmenisen kilometriä. Ulkoilukeskuksesta löytyy muun muassa ulkoiluratoja, näkötorni, beach volley -kenttä, grillikatos ja laavu.

Huovintie, jonka varrelta Hevonlinnan ulkoilukeskus löytyy, on Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa kulkeva historiallinen maantie. Kosken alueella kulkee näin ollen kaksi historiallista maantietä: kuten yhdessä ylempänä olevista kuvista näkyy, historiallinen Hämeen Härkätie kulkee Kosken keskustan läpi.

Kaiken kaikkiaan Koski Tl vaikuttaa varsin viihtyisältä pieneltä paikalta. Keskusta tosin oli toukokuisena lauantaipäivänä hyvin hiljainen, kuten suomalaisten pikkukuntien keskustat niin valitettavan usein ovat. Ainakin yhtenä viikonloppuna vuodessa Koski Tl kuitenkin herää eloon: joka vuosi heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Koskella järjestetään suosittu Kosken Kohaus -niminen kesätapahtuma, joka kerää suuret määrät kävijöitä.

  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.